Glas.ba - Sunday Stories nije više samo nedjeljna priča

Uvježbavajući se ‘do besvijesti’, gradeći poseban stil i godinama svirajući po klubovima, postali su jedan od najtraženijih sarajevskih klupskih cover bendova i došli, konačno, do ključnog trenutka – da snime autorski album.

Sunday Stories je i kao cover sastav prilično jedinstvena pojava na muzičkoj sceni Sarajeva.

Bend je formiran 2013. godine i sviranjem obrada poznatih pjesama kao netipičnu mješavinu indie, punk, jazz, soul i blues stilova, ili ”punk jazz’, kako vole reći, ušli su u krug nekoliko najtraženijih klupskih sastava.

Ima još, naravno, puno odličnih cover-bendova po cijelom ovom regionu, ali mnogi se (nažalost) zadovolje time što redovno sviraju i publika ih voli. Istina, na njihovu (ne)ambicioznost utiče i bolna, ali realna činjenica: sastavi koji interpretiraju tuđe i slavne pjesme imaju više posla od autorskih.

Ipak, kada u sebi imate neki poseban poriv, kada bez zadrške vjerujete da i sami imate puno zanimljivoga za reći, kad-tad se prelazi sudbonosna crta. I nju je, evo, prešla petorka iz Sunday Storiesa, Nina Babić (vodeći vokal), Saša Ćirić (gitara, prateći vokal), Mustafa Kurtalić (bas gitara), Valentin Šeremet (saksofon) i Zlatan Begić (bubnjevi).

Nakon što su u martu 2016. sami sebe ‘testirali’, pa objavili prvi autorski singl ”Bajka” (autor teksta i muzike je Nina Babić), a to onda ‘ovjerila’ i publika, jer je spot zabilježio rekordnu gledanost – Sunday Stories su mogli krenuti u finalnu avanturu snimanja prvog albuma.

Za one koji se još nisu sreli sa sarajevskim bendom nismo izabrali studijski snimak ”Bajke”, već live izvedbu, koja je s ekipom mostarskog Jam With Friends urađena prije nekoliko mjeseci. Razlog: tek u živom nastupu muzičar potvrđuje koliko zaista vrijedi. Više na: www.glas.ba